Νέα μελέτη ξεκινά στο ΝΙΑ για την εύρεση θεραπειών στη νόσο του Parkinson
Μια νέα πρωτοποριακή μελέτη για την καλύτερη κατανόηση παθολογικών μονοπατιών προς εύρεση αιτιολογικών θεραπειών στη νόσο του Parkinson και συναφών διαταραχών ξεκινάει από τον Οκτώβριο 2022 στο Νευρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η μελέτη, επονομαζόμενη «Calcitonin Gene Related Peptide Pathways in Clinicopathologically-Established Parkinson Disease (CGRP in CPPD),» διευθύνεται από την Δρ. Αθανασία Αλεξούδη, Διευθύντρια του Κέντρου Κινητικών Διαταραχών του ΝΙΑ, και κατά την οποία θα μελετηθούν φλεγμονώδη μονοπάτια στα οποία συμμετέχει η ουσία CGRP ως πιθανός νοσογόνος παράγοντας.
Η νόσος Parkinson είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσος στον γενικό πληθυσμό μετά τη νόσο Alzheimer, και χαρακτηρίζεται από διαταραχές κίνησης, νόησης, και ύπνου, που οδηγούν σε υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, και επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που να αναστέλλουν την πρόοδό της. Εν τούτοις, φλεγμονώδη μονοπάτια, όπως αυτά στα οποία συμμετέχει το CGRP, έχουν προταθεί ως σημαντικά στην εξέλιξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Το CGRP έχει αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, και η μεταβολή των σχετιζόμενων με αυτό μονοπάτια πιθανόν να αποκαλύψει νέες τροποποιητικές θεραπείες για τη νόσο.
Κατά τη μελέτη, εθελοντές με νόσο Parkinson όπως και εθελοντές χωρίς κινητικές διαταραχές θα συμμετέχουν σε λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινικής εξέτασης από ειδικό νευρολόγο, εκτίμηση νοητικών ικανοτήτων από νευροψυχολόγο, νευροφυσιολογικό έλεγχο με μελέτη ύπνου, απεικόνιση εγκεφάλου, και λήψη αίματος, ενώ θα απαντήσουν και ερωτηματολόγια και δοκιμασίες σε ηλεκτρονική μορφή.
**Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Alzheimer’s Association των ΗΠΑ και δεν επιβαρύνει οικονομικά τους εθελοντές που θα συμμετέχουν στη μελέτη.