Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις

Η Νευρολογική Κλινική Αξιολόγηση αποτελεί μέρος όλων των ολοκληρωμένων πρωτοκόλλων αξιολόγησης και διαχείρισης που εκτελούνται από πιστοποιημένους ειδικούς στο NIA. Οι ασθενείς και οι φροντιστές τους συζητούν με τον κλινικό τους ιατρό και παρέχουν ένα εκτενές ιστορικό σχετικά με τα τρέχοντα και προηγούμενα συμπτώματα υγείας και τις θεραπείες. Για να υπάρχει περισσότερος χρόνος για τη συζήτηση των διαγνώσεων και τον μελλοντικό σχεδιασμό, αρκετές ερωτήσεις μπορούν να απαντηθούν εκ των προτέρων μέσω δομημένων ερωτηματολογίων. Αφού ληφθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, ο κλινικός ιατρός εξετάζει τους ασθενείς και εξετάζει τις προηγούμενες εργαστηριακές εργασίες για να θέσει διάγνωση και, εάν ενδείκνυται, να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις ή θεραπείες.​​

Η νευροψυχολογική εξέταση αναφέρεται στην εκτέλεση μιας ή περισσότερων τυποποιημένων δοκιμασιών με χαρτί και μολύβι ή ηλεκτρονικές συσκευές που εξετάζουν τις γνωστικές ικανότητες των ανθρώπων, όπως η μνήμη, η εκτελεστική λειτουργία, οι οπτικοχωρικές δεξιότητες και η γλώσσα. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση νευρογνωστικών διαταραχών, τη σύγκριση των σημερινών με προηγούμενα αποτελέσματα γνωστικών δοκιμών και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και των παρενεργειών των θεραπειών. Συνιστάται από τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση των γνωστικών καταγγελιών μέσω ολοκληρωμένων πρωτοκόλλων αξιολόγησης.

Polysomnography is a diagnostic study performed either in the lab or at home while people are asleep that examines several measures of bodily function through different types of sensors and is critical in the diagnosis of several sleep disorders. PSG captures quality of sleep as reflected in brain function through electroencephalography, breathing through air flow and temperature sensors under the nose as well as belts over the chest and abdomen, blood oxygen through an oximeter, muscle activity through electromyography, and heart rate through electrocardiography. When performed in the lab, video is available to also review possible abnormal behaviors. Common reasons for people having a sleep study is to diagnose possible sleep apnea or parasomnias. Recent studies suggest it carries additional value in examining sleep architecture and its relation to neurocognitive disorders when combined with neuropsychological testing.

Η MSLT είναι μια μελέτη που διεξάγεται στο εργαστήριο, όπου οι άνθρωποι έχουν τέσσερις ή πέντε ευκαιρίες ύπνου διάρκειας 20 λεπτών την ημέρα μετά από μια ολονύκτια πολυσωμνογραφική μελέτη. Εξετάζει κατά πόσον οι άνθρωποι είναι υπερβολικά νυσταγμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιτρέποντας τη διάγνωση συνδρόμων υπερυπνίας, όπως η ναρκοληψία, αφού αποκλειστούν πιο κοινές αιτίες υπερβολικής ημερήσιας υπνηλίας, όπως η άπνοια ύπνου ή οι παρενέργειες φαρμάκων.

Η MWT είναι μια μελέτη που διεξάγεται στο εργαστήριο, όπου οι άνθρωποι υποβάλλονται σε τέσσερις 40λεπτες δοκιμές προσπαθώντας να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες υπερβολικής ημερήσιας υπνηλίας. Βοηθά να διαπιστωθεί εάν οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για οχήματα ή βαρέα μηχανήματα έχουν μεγάλη πιθανότητα να αποκοιμηθούν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οπότε τα εργατικά ατυχήματα μπορούν να θέσουν τους ίδιους ή άλλους σε σωματικό κίνδυνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν οι θεραπείες που χορηγούνται για την υπερβολική ημερήσια υπνηλία είναι αποτελεσματικές.

Το ΗΕΓ είναι μια διαγνωστική μελέτη που πραγματοποιείται στο εργαστήριο ή στο σπίτι και εξετάζει αν η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι ανώμαλη, η οποία διαφορετικά θα υποστήριζε τη διάγνωση των επιληπτικών κρίσεων ή της επιληψίας . Η εγκεφαλική δραστηριότητα καταγράφεται μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής με τη χρήση αγώγιμης πάστας. Ο ειδικός κλινικός ιατρός που παραγγέλνει την εξέταση θα αποφασίσει εάν ένα ΗΕΓ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ηρεμίας σε εγρήγορση ή του ύπνου ή με τον ασθενή να κινείται ελεύθερα στο εργαστήριο ή στο σπίτι. Ένα ΗΕΓ μπορεί να διαρκέσει μόλις 30 λεπτά ή έως και αρκετές ημέρες. Οι παρατεταμένες καταγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι ή στο εργαστήριο και συνήθως συνοδεύονται από παρακολούθηση μέσω βίντεο (βίντεο-ΕEG). Για να προκληθεί ανώμαλη δραστηριότητα σε ευαίσθητους εγκεφάλους, μπορεί να ζητηθεί από τους ασθενείς να κοιτάξουν φώτα που αναβοσβήνουν ή να πάρουν βαθιές αναπνοές κατά τη διάρκεια τμημάτων ενός ΗΕΓ. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, είναι πιθανό άτομα που έχουν επιληπτικές κρίσεις να βιώσουν ένα συμβάν. Δεν υπάρχουν παρενέργειες από το ΗΕΓ, εκτός από το ότι πρέπει να καθαρίζεται το τριχωτό της κεφαλής από την αγώγιμη πάστα.

Η ακτιγογραφία είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που εξετάζει την ποσότητα της δραστηριότητας των ατόμων για αρκετές ημέρες, συνήθως για μία έως δύο εβδομάδες. Βασίζεται σε ειδικές συσκευές καταγραφής της κίνησης που ονομάζονται ακτιγράφοι, οι οποίοι τοποθετούνται στον καρπό σαν ρολόι και καταγράφουν την επιτάχυνση της κίνησης. Τα αποτελέσματα της ακτιγογραφίας παρέχουν μια κατανομή του ύπνου και της εγρήγορσης σε πραγματικές συνθήκες.

Το EMG-NCV είναι ένα διαγνωστικό πρωτόκολλο που εκτελείται στο εργαστήριο και εξετάζει τη λειτουργική ακεραιότητα των νεύρων και των μυών και χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της εξέλιξης των νευρομυϊκών και κινητικών νευρικών διαταραχών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης NCV, μικρά ηλεκτρόδια μπορεί να τοποθετηθούν πάνω ή μέσα στο δέρμα και να μεταφέρουν ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να ελεγχθεί αν τα νεύρα λειτουργούν σωστά. Κατά τη διάρκεια του ΗΜΓ, πολύ λεπτά ηλεκτρόδια που μοιάζουν με βελόνες περνούν μέσα από το δέρμα στους μύες και ελέγχουν τη λειτουργία των μυών καταγράφοντας τη δική τους ηλεκτρική δραστηριότητα. Μπορεί να υπάρξει κάποια δυσφορία κατά την εισαγωγή της βελόνας στους μύες ή ένα αίσθημα που μοιάζει με τράνταγμα όταν περνάει ρεύμα από τα ηλεκτρόδια για να ελεγχθεί αν τα νεύρα λειτουργούν σωστά. Ένα EMG-NCV διαρκεί περίπου 30 λεπτά στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και η λεπτομερής εξέταση μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερη διάρκεια όταν εξετάζονται περισσότερες περιοχές του σώματος. ​

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξετάσεις αίματος αποτελούν μέρος των διαγνωστικών αξιολογήσεων ρουτίνας. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αίματος οι άνθρωποι λαμβάνουν αίμα με βελόνα από μια φλέβα ή μια αρτηρία, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια για χημικές αναλύσεις. Οι συγκεκριμένες χημικές αναλύσεις που πραγματοποιούνται εξαρτώνται από τη νευρολογική κλινική εξέταση και τις διαθέσιμες εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, το οποίο ονομάζεται εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ). Αυτό γίνεται συνήθως εάν βιοδείκτες του ΕΝΥ μπορούν να υποστηρίξουν την παρουσία μιας συγκεκριμένης νόσου του εγκεφάλου, όπως φλεγμονώδεις (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας), λοιμώδεις, ορισμένοι τύποι καρκίνου και νευροεκφυλιστικές νόσοι, ή όταν η πίεση του ΕΝΥ μπορεί να συμβάλλει στα συμπτώματα. Το ΕΝΥ λαμβάνεται μέσω μιας οσφυονωτιαίας παρακέντησης, η οποία στην καθομιλουμένη ονομάζεται σπονδυλική παρακέντηση, κατά την οποία οι ασθενείς είτε κάθονται σκυφτοί είτε ξαπλωμένοι στο πλάι και μια βελόνα διέρχεται από το κάτω μέρος της πλάτης αφού εφαρμοστεί τοπικό αναισθητικό στην περιοχή. Η συνήθης παρενέργεια της διαδικασίας στο ένα τρίτο των ανθρώπων είναι ένας πονοκέφαλος που επιδεινώνεται όταν στέκεται όρθιος και που συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες. Σπάνιες παρενέργειες είναι η λοίμωξη ή το τοπικό αιμάτωμα. Οι κλινικοί γιατροί που εκτελούν τη διαδικασία παρέχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των παρενεργειών που παρουσιάζονται μετά από μια οσφυονωτιαία παρακέντηση.