Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τηλεϊατρική στο Νευρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Η Τηλεϊατρική επικεντρώνεται στην παροχή φροντίδας υγείας σε ασθενείς από απόσταση με τη χρήση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

Η Τηλεϊατρική στο ΝΙΑ ικανοποιεί τις ανάγκες των ασθενών που αδυνατούν να έρθουν στο ΝΙΑ (π.χ., λόγω απόστασης ή μειωμένης κινητικότητας), ή που αντενδείκνυται να προσέλθουν (π.χ., κρατικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης), και συμπληρώνει τις ανάγκες των ασθενών, διατηρώντας υψηλό επίπεδο φροντίδας. Ως επί τω πλείστον, εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν ήδη εκτιμηθεί δια ζώσης στο ΝΙΑ, αλλά και, κατά περίπτωση, σε ασθενείς που χρήζουν εκτίμησης για πρώτη φορά.
Πλήθος μελετών έχουν επιβεβαιώσει την υψηλή αποτελεσματικότητα της τηλεϊατρικής ως προς την ικανοποίηση των ασθενών και των φροντιστών τους, την ταχύτερη παροχή φροντίδας, τη μείωση του υγειονομικού κόστους, την βελτιστοποίηση της διαγνωστικής διαδικασίας, και τα οφέλη στην υγεία των ασθενών. Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (American Academy of Neurology) επιβεβαιώνει μέσω των κατευθυντήριων γραμμών της ότι κατά περίπτωση η Τηλεϊατρική δεν υπολείπεται της εξέτασης στο ιατρείο, ακόμη και σε πρώτες εκτιμήσεις με τον θεράποντα ιατρό (βλ. Telemedicine Work Group of the American Academy of Neurology update. Neurology; 2020).

Η Τηλεϊατρική στο ΝΙΑ περιλαμβάνει (α) εκτιμήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς και (β) ασφαλή και κρυπτογραφημένη μεταφορά δεδομένων μέσω του διαδικτύου (π.χ., απεικονιστικές μελέτες), με αποτέλεσμα την ολιστική αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μας. Στα παραπάνω συνεισφέρει και (γ) η άυλη συνταγογράφηση για τους ασθενείς μας, διευκολύνοντάς τους και μειώνοντας μη αναγκαίες μετακινήσεις. Τέλος, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να γίνει περαιτέρω εκτίμηση ή εργαστηριακός έλεγχος εντός του ΝΙΑ, εφόσον αυτό κριθεί ορθότερο από τους θεράποντες κάθε ασθενούς, διατηρώντας το άριστο επίπεδο φροντίδας προς τους ασθενείς μας.

Για περισσότερες πληροφορίες για εκτίμηση μέσω τηλεδιάσκεψης, επικοινωνείτε στο info@nioa.gr από προσωπικό σας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) με το όνομά σας και το αίτημά σας, και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας με οδηγίες εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Οδηγίες για Τηλεϊατρική Επίσκεψη στο ΝΙΑ – Zoom

Η επίσκεψη μέσω Τηλεϊατρικής στο ΝΙΑ πραγματοποιείται μέσω της ασφαλούς, και υποκείμενης στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (GDPR), πλατφόρμας Zoom. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ακόλουθη:

 1. Έχετε ήδη λάβει τις παρούσες οδηγίες μέσω κρυπτογραφημένου email από το info@nioa.gr. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι τα περιεχόμενα του email είναι κρυπτογραφημένα αν ο τίτλος ξεκινάει ως “secure” ή ως “ePHI.” Εάν όχι, απαντήστε στο παρόν email ζητώντας να σας αποσταλεί νέο κρυπτογραφημένο email.
 2. Επιβεβαιώνετε ότι έχετε υπολογιστή ή tablet με μικρόφωνο και κάμερα τα οποία είναι εγκατεστημένα και ενεργά.
 3. Εγκαθιστάτε την πλατφόρμα Zoom στον υπολογιστή σας (https://zoom.us/download). Εάν ο σύνδεσμος δεν είναι ενεργός, ενημερώστε μας και, παράλληλα, αναζητήστε τον ενεργό σύνδεσμο της πλατφόρμας zoom μέσω μηχανής αναζήτησης (π.χ., google.com, bing.com).
 4. Απαντάτε στο κρυπτογραφημένο email που λάβατε από τη γραμματεία μας, διατηρώντας ασφαλή την επικοινωνία σας με αυτόν τον τρόπο, με τα ακόλουθα στοιχεία:
  • α. Το Όνομα και Επώνυμό σας
  • β. Ημερομηνία γεννήσεως
  • γ. Ώρες και ημέρες όπου διευκολύνεστε να κανονιστεί το ραντεβού σας
  • δ. Το τμήμα ή το όνομα των παρόχων υγείας σας (ιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών) εντός του ΝΙΑ, ή τα συμπτώματα ή τη διάγνωση για την οποία επιθυμείτε να εκτιμηθείτε
 5. Εντός δύο εργάσιμων ημερών θα σας αποσταλεί ηλεκτρονική πρόσκληση από τη Γραμματεία μας (info@nioa.gr), στην οποία θα εμπεριέχεται ο σύνδεσμος για την τηλεδιάσκεψη σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Στην πρόσκληση, μάλιστα, περιλαμβάνεται και επιλογή για να σημειωθεί η επίσκεψη στο ηλεκτρονικό σας ημερολόγιο (outlook, google, κλπ.) και να ειδοποιηθείτε έγκαιρα.
 6. Κατά περίπτωση, θα λάβετε ένα δεύτερο email από τη Γραμματεία μας με οδηγίες για ασφαλή μεταφόρτωση (upload) δεδομένων μεγάλου όγκου (π.χ., MRI) στην πλατφόρμα SharePoint. (Βλ. φύλλο με αντίστοιχες οδηγίες.)
 7. Τέλος, την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα του ραντεβού σας, θα ακολουθήσετε το σύνδεσμο της πρόσκλησης που θα έχει την αντίστοιχη μορφή: https://zoom.us/j/###, και ο οποίος θα σας μεταφέρει αυτόματα στο περιβάλλον όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.
 8. Μόλις εισέλθετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει το μικρόφωνο και την κάμερά σας, τα οποία έχουν επιλογές ενεργοποίησης/απενεργοποίησης είτε στο επάνω ή στο κάτω μέρος της οθόνης.
 9. Ολοκληρώνετε τη επίσκεψή σας πατώντας στην οθόνη την επιλογή με κόκκινα γράμματα “Leave meeting.”
 10. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσκολία κατά την εφαρμογή των ως άνω διαδικασιών, επικοινωνήστε απευθείας με τη Γραμματεία του ΝΙΑ (info@nioa.gr) ή στο 210-7210482.

Σημείωση: Η συλλογή, η αποθήκευση, και η διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων υπόκεινται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Πάντα επιβεβαιώνετε τα στοιχεία του αποστολέα ηλεκτρονικών γραμμάτων (email) για να αποφεύγετε τις κακοήθεις και επικίνδυνες δράσεις επιτηδείων που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα. Από την πλευρά του Νευρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, όλοι μας οι λογαριασμοί υπάγονται στο @nioa.gr και το email της Γραμματείας μας είναι το info@nioa.gr.